WORKSHOPS

Speciaal voor scholen, theaters, musea en buurtinstellingen biedt Lichtbende lesbrieven,  een voorbereidende les als aanvulling op de voorstelling en workshops. In de voorbereidende les wordt ingegaan op de werking en geschiedenis van de toverlantaarn en er worden voorbeelden hiervan gedemonstreerd.

TOVERLANTAARNFIGUREN 4+ 5+ 8+

 

4+  Kinderen versieren met draadjes, touw, plakfolie, knopen enz. een lepel tot een lepelpop. Met een lichtbron worden deze poppen geprojecteerd.

 

5+  De kinderen knutselen zelf  toverlantaarnfiguren die aan het eind van de les als lichtbeeldprojectie aan elkaar gepresenteerd worden.

 

8+  Kinderen maken een mini marionet met bewegende delen. Aan het eind van de les wordt animatie gespeeld met de lichtbeeldprojecties van de marionetten.

 

 

SCHADUWFIGUREN 4+

 

Kinderen maken van karton opengewerkte vissen die worden versierd met kant, kraaltjes, kettingen enz. Deze vissen worden in een lichtbron als wajangpop bespeeld.

 

CAROUSSEL 5+

 

Kinderen knutselen draadfiguren die aan een wiel worden gehangen dat de figuren door lantaarns leidt. Zo ontstaat een installatie met bewegende projectiebeelden. 

MUZIEKWORKSHOP  5+

 

Met eenvoudige instrumenten en body-percussion verzinnen en oefenen de twee musici van Lichtbende met de kinderen ritmes en eenvoudige melodietjes die ze in lagen over elkaar kunnen spelen. Spelenderwijs wordt zo een muziekstuk opgebouwd dat de kinderen op een eenvoudige maar meeslepende wijze het genot van muziek maken laat ervaren.

 

De kinderen leren en ervaren de basisvaardigheden van het musiceren: luisteren naar jezelf en de ander; aan een ritme aanpassen; samenspelen als groep; reageren op een dirigent. De workshop wordt aangepast aan de leeftijd en vaardigheden van de groep. 

FILMSTRIP  6+

 

Kinderen verbeelden aan de hand van een verhaal scènes op sheets. Deze worden vervolgens mechanisch door drie toverlantaarns geleid waardoor een primitieve film ontstaat.

DRAADFIGUREN  6+

 

Kinderen maken van ijzerdraad opengewerkte figuren die worden versierd met kant, folie, kraaltjes, kettingen enz. Deze figuren worden in een lichtbron als wajangpop bespeeld.

 

p